Што да посетите?

Најважните нешта за посета во Скопје може да се најдат во близина, дали во самиот центар на градот или во неговата околина. Може да се одлучите да го посетите врвот на ридот Водно, каде е изграден Милениумскиот крст, да го посетите кањонот Матка, или пак, само да прошетате низ центарот на градот и да го почувствувате урбаниот дух. За оние кои би сакале да ја почувствуваат носталгијата на едно време, доволна е посета на Старата чаршија.
 

Спомен куќата на Мајка Тереза е посветена на хуманитарката и добитничка на Нобеловата Награда, Мајка Тереза и е лоцирана во нејзиниот роден град Скопје - Р.

Стара скопска чаршија (турски: Üsküp Türk Çarşısı, во превод „Скопска турска чаршија“; албански: Çarshia e Vjetër e Shkupit) — трговски и културно-историски дел во Скопје и една од најголемите знам

Матка — кањон на реката Треска, десна притока на Вардар, зафаќа површина од околу 5.000 хектари и се наоѓа на 17 километри југозападно од Скопје.