Спомен куќа на Мајка Тереза

Спомен куќата на Мајка Тереза е посветена на хуманитарката и добитничка на Нобеловата Награда, Мајка Тереза и е лоцирана во нејзиниот роден град Скопје - Р. македонија, каде што таа живеела од 1910 до 1928 година. Спомен куќата се наоќа во центарот на Скопје, каде што некогаш се наоќала црквата Пресвето Срце Исусово, каде што е крстена Мајка Тереза. Во првите три недели од нејзиното отварање, спомен куќата е посетена од 12,000 посетители.